Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Extra lezing Oud Hoorn over Chinese scheepsbouw

25-05-2009

Van 27 maart t/m 29 juni vindt in Hoorn de kunstmanifestatie East-meets-West plaats. Het bijzondere aan deze manifestatie is dat het hier gaat om de eerste kunstuitwisseling ooit, tussen Nederlandse en Chinese kunstenaars. East-meets-West is een samenwerking tussen Westfries Museum, Boterhal, Kunstuitleen West Friesland en Parkgallery. Een van de belangrijkste winstpunten is dat we in de gelegenheid worden gesteld om een vergelijking te maken tussen Chinese en Nederlandse beeldvorming over het zeelandschap. En in de verbeelding zien we de overeenkomsten en de verschillen in het gebruik dan wel de bouw van boten. Voor Oud Hoorn is dit de aanleiding om op maandag 25 mei een extra lezing te organiseren in Theater "Het Pakhuis", Onder de Boompjes 21 te Hoorn. Aanvang 20.00 uur.
Deze lezing zal worden verzorgd door de scheepsarchitect en beeldend kunstenaar Ludo van Well. Ludo heeft bijzondere interesse in de Chinese scheepsbouw. "Ontwikkelingen staan zelden op zichzelf", is Ludo’s opvatting. Soms zie je zelfs dat op verschillende plaatsen in de wereld hetzelfde wordt ontdekt, zonder dat mensen dat van elkaar weten. Opvallend bijvoorbeeld is dat in de periode dat Pieter Jansz. Liorne in Hoorn het fluitschip bouwde in China een soortgelijk schip werd ontwikkeld.
In de lezing zal Ludo van Well de ontwikkeling in de Chinese scheepsbouw met die van de Nederlandse platbodem vanaf de 17e eeuw vergelijken.
De toegang bedraagt € 3,50, leden van Oud Hoorn betalen € 2,50. Voorverkoop en reservering op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefonisch reserveren, telefoonnummer 0229-273570. Voor meer informatie: www.oudhoorn.nl

 

  Overzicht Lezingen