Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Het geloven in de Maria van Hoorn

05-10-2009

oudhoorn

pakhuis

Het geloven in de Maria van Hoorn door Carel de Jong.
In de Mariamaand en met de Mariaommegang nog vers in het geheugen.

Na de Maria Ommegang op zondag 4 oktober organiseert de Vereniging Oud Hoorn op maandag 5 oktober een lezing over Maria van Hoorn. Deze lezing zal worden verzorgd door Carel de Jong, voormalig adjunct directeur van het Westfries Museum. Hij vertelt ons over de mythe zoals door Velius in zijn kroniek wordt weergegeven, maar ook hoe wij dat moeten zien in de tijd van de geschiedenis. Hoorn werd hierdoor ook bedevaartstad want er is een uitspraak van een Amsterdamse rechter bekend die iemand veroordeelde om ter bedevaart te gaan naar de Onze Lieve Vrouwekerk in Hoorn.

maria

Ook komt de aankoop ter sprake en het geluk dat de stad had doordat het tot twee keer aan toe in een betrekkelijk korte tijd op de veiling bij Sotheby’s werd aangeboden. In hoeverre hebben wij hier te maken met het wonderbare beeld van de mythe?
Dit zijn enkele van de onderwerpen die ter sprake komen in de lezing die zal plaatsvinden in Theater "Het Pakhuis",

Onder de Boompjes 21 in Hoorn.

Aanvang 20.00 uur.

De toegang bedraagt € 3,50, Leden van Oud Hoorn hebben € 1 korting. Kaarten kunnen worden afgehaald in ons verenigingsgebouw op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Telefonisch reserveren onder nummer 0229-273570.

 

  Overzicht Lezingen