Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Luc Panhuysen - Het Rampjaar 1672.

23-11-2010

oudhoorn bibliotheek Het rampjaar 1672 was de grootste catastrofe die de Republiek tijdens de zeventiende eeuw overkwam. Een jaar waarin Nederland ‘redeloos, reddeloos en radeloos’ heette. Het einde van de Gouden Eeuw was aangebroken. Het land kreeg te maken met een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Münster en Keulen. Sinds de Romeinen had Europa geen groter leger aanschouwd; het einde van Nederland leek aangebroken. Hoe kwam het dat het land toch overleefde?
De publicist en historicus Luc Panhuysen laat aan de hand van de belevenissen van het gezin Van Reede, drie ooggetuigen uit die tijd, zien hoe de dagelijkse praktijk eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf uitvond. De vader, Godard Adriaan baron van Reede (1621-1691), heer van Amerongen, was ambassadeur in Berlijn. Daar vervulde hij de meest enerverende opdracht uit zijn lange loopbaan; de redding van de Republiek lag in zijn handen.
De zoon vocht als hoge officier mee in het kleine legertje van de prins van Oranje en de moeder bevond zich in de eindeloze stroom vluchtelingen die hun heil zochten in Holland, het laatste stukje Nederland dat nog veilig leek. Uiteindelijk komt er een wending ten goede wanneer zich onder leiding van prins Willem III een militair wonder voltrekt.

De lezing zal plaatsvinden in de Bibliotheek aan de Wisselstraat. (Dus niet in het Pakhuis Theater) Aanvang 20.00 uur.

Toegang € 4,00, leden van Oud Hoorn € 2,50. Reserveren via info@oudhoorn.nl of 0229-273570

Kaarten kunnen worden afgehaald bij Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22 in Hoorn op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur.

 

  Overzicht Lezingen