Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Joris Oddens - Een vorstelijk voorland

15-03-2011

oudhoorn bibliotheek Reisverslag van de jonge Hoornse regent Gerard Hinlopen van Hoorn naar Istanbul. Deze reis speelt zich af aan de vooravond van het Rampjaar 1672 waarin in Hoorn de aanhangers van stadhouder Willem III het voor het zeggen kregen. De staatsgezinde Hinlopen besloot tot een subtiel protest.

hinlopen

In de lente van het jaar 1670 monstert de jonge Hoornse regent Gerard Hinlopen (1644-1691) als luxepassagier aan op een oorlogsschip dat een groot handelskonvooi moet begeleiden naar het Ottomaanse rijk. Onderweg ontsnapt hij aan een aanval van Barbarijse piraten en brengt een nacht door in een Livornese cel. Uiteindelijk bereikt hij toch de eindbestemming van het konvooi: de havenstad Izmir. Hinlopen besluit dan op eigen gelegenheid door te reizen naar de Ottomaanse hoofdstad Instanbul. Een gevaarlijke reis, maar uit het spannende en humorvolle reisverslag blijkt dat Hinlopen de tocht meer dan de moeite waard vond.
Over deze reis heeft de historicus Joris Oddens een boek geschreven en tijdens de lezing zal hij ook de bedoeling van deze reis nader verklaren.

De lezing zal plaatsvinden in de Bibliotheek aan de Wisselstraat. (Dus niet in het Pakhuis Theater) Aanvang 20.00 uur.

Toegang € 4,00, leden van Oud Hoorn € 2,50. Reserveren via info@oudhoorn.nl of 0229-273570

 

  Overzicht Lezingen