Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Ontdek meer over het oudste aandeel ter wereld.

19-10-2010

oudhoorn bibliotheek

wfa

wfa

Speciale lezing over dit voc-aandeel op 19 oktober in Bibliotheek Hoorn. Op dinsdagavond 19 oktober zal Joost Jonker, economisch historicus aan de Universiteit van Utrecht, een lezing geven over het onlangs gevonden oudste aandeel. Hij gaat daarbij in op het belang van het gevonden aandeel en het inzicht dat het geeft in de bedrijfsvoering en economische situatie van de VOC. In 2010 deed Ruben Schalk een spectaculaire vondst. Als geschiedenisstudent aan de Universiteit Utrecht stuitte hij tijdens zijn scriptieonderzoek in het Westfries Archief te Hoorn op het tot nu toe oudst bekende ‘aandeel’ ter wereld.
Het gevonden aandeel is uitgegeven in 1606 en kostte destijds 150 gulden. De Verenigde Oost-Indische Compagnie VOC was de eerste onderneming ter wereld die was gefinancierd met vrij verhandelbare aandelen. De handel daarin vormde de aanzet voor het ontstaan van de Amsterdamse Beurs, de oudste effectenbeurs ter wereld.

Kaartverkoop
€4,50 / €2,50 voor leden van Bibliotheek Hoorn en Vereniging Oud Hoorn, vrienden van het Westfries Museum en het Westfries Archief.
Kaarten zijn te reserveren via www.bibliotheekhoorn.nl
19 oktober / aanvang 20.00 uur Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8
Historisch Informatiepunt Hoorn
De lezing wordt georganiseerd door het Historisch Informatiepunt (HIP) Hoorn, een bijzondere samenwerking tussen Bibliotheek Hoorn, het Westfries Museum, Vereniging Oud Hoorn en het Westfries Archief. Het verbindt de lokale geschiedenis van Hoorn op unieke wijze met de inwoners van Hoorn. In het HIP is een kleine tentoonstelling ingericht over het aandeel, als voorproefje op de expositie in het Westfries Museum (tot en met 21 november 2010).
Het HIP kunt u vinden in de Centrale Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8.

 

  Overzicht Lezingen