Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

De pest: een gesel of een gave Gods

03-10-2011

oudhoorn bibliotheekMaandag 3 oktober vindt de eerste lezing van Oud Hoorn in het nieuwe seizoen plaats. Deze lezing die zal worden verzorgd door de bekende Alkmaarse historicus Gerrit Valk, heeft als onderwerp: De pest een gesel of een gave Gods. Deze ziekte veroorzaakte een grote angst onder de bevolking. De dood beheerste het hele leven, gezinnen werden uit elkaar gerukt en paniek heerste alom. Men had geen idee van de oorzaken en wist niet wat hiertegen te doen. Wel verrezen in veel steden, zoals ook in Hoorn, pesthuizen waar zieken werden opgevangen. Het woord "pest"is nog volop aanwezig in ons taalgebruik ofschoon de ziekte al ruim drie eeuwen is verdwenen. Dat zegt alles over de indruk die zij op tijdgenoten maakte.

pest

Hoorn is in de periode tussen 1450 en 1670 veelvuldig getroffen door de pest. Alkmaar telde in deze periode negen pestjaren, Enkhuizen elf en Hoorn vierentwintig. Gerrit Valk zal uitgebreid ingaan op de oorzaken en gevolgen van deze ziekte.
De lezing zal plaatsvinden in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn. Aanvang 20.00 uur. De toegang bedraagt € 4,00, leden hebben € 1,50 reductie. Kaarten kunnen worden afgehaald in ons verenigingsgebouw op zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur. Telefonisch reserveren kan onder nummer 0229-273570. Voor meer informatie zie onze website: www.oudhoorn.nl

 

  Overzicht Lezingen