Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

De Gouden Eeuw van het Noorderkwartier

22-11-2011

oudhoorn bibliotheek

Met het Noorderkwartier bedoelen we Noord-Holland boven het IJ. In het Noorderkwartier lagen de zeven steden: Alkmaar, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Monnickendam, Edam en Purmerend. Door de handel op het Oostzeegebied kwamen deze steden in de 16e eeuw al tot grote bloei. De handel bracht de inwoners verder in hun contact met het opkomend protestantisme. Het Noorderkwartier werd diepgaand beïnvloed door deze - in de ogen van de katholieke koning van Spanje – ketterij. goudeneeuw


De steden van het Noorderkwartier speelden in de vroege jaren van de 80-jarige oorlog tegen Spanje dan ook een belangrijke rol. Enkhuizen was bijvoorbeeld de eerste Hollandse stad die de kant van Willem van Oranje koos. De Spanjaarden wilden dit gebied van grote economische importantie heroveren, maar het waterrijke landschap maakte dit onmogelijk. Men heeft slechts een poging gedaan Alkmaar in te nemen. Deze stad weerstond echter het beleg en met het ontzet van Alkmaar op 8 oktober 1573 begon de victorie voor de opstandige Nederlanden. De 80-jarige oorlog legden de steden van het Noorderkwartier beslist geen windeieren. Rond 1600 groeiden de economieën explosief en de steden breidden zich op grote schaal uit; nieuwbouwwijken verrezen rond de oude stadskernen, havens werden gegraven en de steden werden verfraaid met prachtige gebouwen. De Gouden Eeuw van het Noorderkwartier was aangebroken.


- De lezing, die zal worden verzorgd door Reno Raaijmakers, zal plaatsvinden op dinsdag 22 november in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn.
- Aanvang 20.00 uur. De toegang bedraagt € 4,00, leden hebben € 1,50 reductie.
- Kaarten kunnen worden afgehaald op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur in ons verenigingsgebouw, Onder de Boompjes 22. Telefonisch reserveren kan onder nummer 0229-273570.

 

  Overzicht Lezingen