Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Een heel jaar feest

23-01-2012

oudhoorn bibliotheek Vermaak, opvoeding en verandering bij jaarfeesten. Waar komt de kerstboom vandaan en hoe oud is Sinterklaas? De historische achtergronden en veranderingen bij het vieren van jaarfeesten is het onderwerp van de lezing Een heel jaar feest door historicus en volkskundige Piet de Boer. Hij zal laten zien hoe vanaf de Middeleeuwen feesten belangrijker worden, veranderen en soms zelfs verdwijnen.

feest

Feesten en seizoenen
Er zal aandacht zijn voor Oud en Nieuw, Driekoningen, Vastenavond, Pasen, Pinksteren en 1 april maar ook Sint Maarten, Sinterklaas en Kerstmis. Rode draad door het verhaal is de samenhang tussen feestvieren, de wisseling van seizoenen en de invloed van de kerk en overheden op de feesten in Nederland.

Betekenis en waarde
Feesten hebben een betekenis voor de feestgangers. Ze doorbreken het dagelijks leven, worden gebruikt om kinderen op te voeden, maar zijn ook momenten waar bestaande verhoudingen en gebruiken op de kop worden gezet en ter discussie staan.

Denk bij voorbeeld aan de rol van Zwarte Piet, de ongeregeldheden bij Oud en Nieuw en het vieren van Luilak. Feesten zijn niet neutraal, maar kunnen ook ontregelen en spanningen in dorp, stad of bij bepaalde bevolkingsgroepen naar boven brengen. Tegelijkertijd helpen feesten mee de bestaande normen en waarden te bevestigen.

- De lezing, die zal worden verzorgd door Piet den Boer, zal plaatsvinden op maandag 23 januari in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn.
- Aanvang 20.00 uur. De toegang bedraagt € 4,00, leden hebben € 1,50 reductie.
- Kaarten kunnen worden afgehaald op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur in ons verenigingsgebouw, Onder de Boompjes 22. Telefonisch reserveren kan onder nummer 0229-273570.

 

  Overzicht Lezingen