Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Scheve ogen/lage landen

13-03-2012

oudhoorn bibliotheek Scheve ogen in de Lage Landen is de lezing die op dinsdag 13 maart zal worden verzorgd door Laura van der Wijden in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn. Elke cultuur kent zijn eigen geschreven en ongeschreven opvattingen over wat gewenst en wat ongewenst emotioneel gedrag is. Zo ook de laatmiddeleeuwse cultuur van de Lage Landen. Men denkt wel eens dat de mensen die toen leefden een onstuimige, schaamteloze en onvolwassen emotionaliteit vertoonden, recent onderzoek naar de emoties, jaloezie en afgunst geven een ander beeld.
afgunst
Laura van der Wijden is directeur van het Historisch Museum te Haarlem. Vorig jaar is zij op haar onderzoek naar deze emoties in Middelnederlandse teksten gepromoveerd.
scheveogen
Zij maakt aannemelijk dat middeleeuwse auteurs hun personages of historische figuren afgunstig en jaloers laten zijn op zaken waarin de laatmiddeleeuwse maatschappelijke idealen zijn terug te vinden. In haar proefschrift staan spannende passages over de afgunst als zonde en over seksuele jaloezie.
wijdenLauravander
- De lezing, die zal worden verzorgd door Laura van der Wijden, zal plaatsvinden op dinsdag 13 maart in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn.
- Aanvang 20.00 uur. De toegang bedraagt € 4,00, leden hebben € 1,50 reductie.
- Kaarten kunnen worden afgehaald op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur in ons verenigingsgebouw, Onder de Boompjes 22. Telefonisch reserveren kan onder nummer 0229-273570.

 

  Overzicht Lezingen