Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Lezing: De Aandelen van de VOC

24-09-2012

oudhoornHet eerste grote aandeel in de wereld was het aandeel VOC. Er werd in 1602 voor 6,42 miljoen gulden ingeschreven op de eerste aandelenemissie in de wereld. Nederland was in oorlog en het naar Europa halen van specerijen was een risicovolle onderneming. Toch was er kennelijk veel vertrouwen dat dit risico beloond zou worden. Het was tot heel wat kooplui doorgedrongen dat je fantastische winsten kon maken. Specerijen waren idioot duur en tot die tijd alleen te verkrijgen via de zijderoute. De verkoopprijs lag naar schatting 1000 tot 100.000 keer hoger dan de inkoopprijs in Indië.
Door veel boten die kant op te sturen werd het risico gespreid en kwam het grootste deel van de lading toch wel naar Nederland. Iedereen met wat geld waagde een gokje via een inschrijving op aandelen VOC. Hoorn, als stad met een Kamer van de VOC, bleef hierbij niet achter alhoewel de deelname van onze stad niet in verhouding stond tot het ingelegde kapitaal van de Kamers Amsterdam en Zeeland.

De Vereniging Oud Hoorn organiseert hierover op maandag 24 september een lezing die gehouden zal worden door René Willemsen, die zich bijzonder heeft verdiept in dit onderwerp. De lezing zal plaatsvinden in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn, aanvang 20.00 uur.

Zie berichtgeving op deze site mbt het oudste aandeel ter wereld

De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging Oud Hoorn en zal plaatsvinden in de Bibliotheek, Wisselstraat 8 te Hoorn. Aanvang 20.00 uur.

- De toegang bedraagt € 4,00, leden van Oud Hoorn € 2,50.
- Kaarten zijn verkrijgbaar op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur bij Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22 te Hoorn, telefoon 0229-273570.
- Reserveren kan ook via info@oudhoorn.nl.

 

  Overzicht Lezingen