Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Verzamelaar Jaap Mulder vertelt over Rembrandt

04-04-2013

oudhoorn

wfa‘Als Rembrandt nu geleefd zou hebben, was hij fotograaf geweest.’ Dat is de stelling van Jaap Mulders, liefhebber en verzamelaar van etsen van Rembrandt. Zijn collectie is momenteel in het Westfries Museum te zien. Op donderdag 4 april om 20.00 uur geeft hij een lezing over zijn passie ; de etskunst van Rembrandt. De lezing, georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Westfries Museum en de Vereniging Oud Hoorn, vindt plaats in de Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8.
Entree : € 4,00. Voor Vrienden en leden Oud Hoorn ; € 2,50

Rembrandt

Al 15 jaar is Jaap Mulders gegrepen door de fenomenale etskunst van Rembrandt. In die tijd heeft hij een indrukwekkende collectie met authentieke zeventiende-eeuwse drukken aangelegd. Hij is een gepassioneerd verteller.
‘De etsen van Rembrandt spreken misschien wat minder tot de verbeelding dan zijn schilderijen. Ze zijn vaak niet al te groot en natuurlijk zwart-wit. Maar deze kunstwerken worden ten onrechte ondergewaardeerd, want als etser was Rembrandt minstens zo groot en vernieuwend dan als schilder.’
In zijn lezing zal Jaap Mulders zijn toehoorders daar met tal van voorbeelden van overtuigen. ‘Want wie goed kijkt ontdekt steeds meer in de etsen. Pas dan zie je wat voor fenomenale kunstwerken op de vierkante centimeter het zijn.’


De schilderijen van Rembrandt zijn wereldberoemd. Iedereen, zeker in Nederland, kan wel er wel een paar opnoemen en er een beeld van in zijn geheugen oproepen. Voor zijn etsen geldt dat veel minder. Misschien komt dat omdat ze niet in kleur zijn, misschien omdat sommige zo pietepeuterig klein zijn. Toch was Rembrandt in zijn tijd, vooral onder collega kunstenaars, minstens zo vermaard als etser. Op de tentoonstelling Rembrandt in Zwart Wit in het Westfries Museum in Hoorn is een prachtig overzicht van Rembrandt’s grafische oeuvre te zien. Zo’n 100 authentieke etsen, afkomstig uit een particuliere collectie. Nog nooit eerder getoond en op een heel bijzondere wijze voor de bezoeker toegankelijk gemaakt.

 

  Overzicht Lezingen