Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Doctor Velius in Foreestenhuis

24-09-2014

Winkelartikel: Doctor Theodorus Velius - Hoorns geneesheer, regent en chroniqueur De Hoornse arts, regent en chroniqueur Theodorus Velius (1572-1630) is woensdag 24 september onderwerp op de eerste Foreestenhuisavond dit seizoen. De lezing zal worden gegeven door drs. Piet Boon en drs. Marit Veerman - Boon. Piet was docent Geschiedenis aan het Jeroen Bosch college in 's Hertogenbosch, Marit docente Onderwijskunde aan de Hogeschool van Amsterdam.

In april 2013 is in opdracht van de Vereniging Oud Hoorn de biografie van Doctor Theodorus Velius uitgegeven door de Bas Baltusstichting als deel 3 in de Biografische Reeks Hoorn.

zie: http://oudhoorn.nl/winkel/item.php?id=193

In de lezing schetsen beide auteurs de betekenis van Velius voor Hoorn in verleden en heden aan de hand van diverse onderwerpen. Zijn familie, opleiding tot arts in Leiden en Padua komen aan bod en zijn vriendenkring. Velen zijn in de veronderstelling dat Velius altijd doopsgezind is gebleven. Er zijn aanwijzingen gevonden dat Velius later in zijn leven niet meer Doopsgezind is geweest. Naar aanleiding daarvan zal ook worden ingegaan op de Doopsgezinde en andere stromingen in die tijd en zijn visie daarop. Velius bekleedde diverse functies in Hoorn en de staatsgreep van Maurits heeft ook voor Velius consequenties gehad op zijn functioneren in de stad. Het bekendst is Velius door zijn Chronijck en de betekenis hiervan voor de geschiedschrijving in het algemeen, en die van Hoorn en omgeving in het bijzonder.
Plaats: het Foreestenhuis aan de Grote Oost 43.
Aanvang 20 uur (koffie en thee vanaf 19.30 uur)
Een vrijwillige bijdrage is welkom.

 

  Overzicht Lezingen