Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteiten divers  (archief)

Beiaardconcert Frits Reynaert 19.30 - 20.30

07-06-2017

carillon

Het thema van de carillonconcerten 2017 is ‘Nederlandse en Vlaamse Beiaardcomposities’. Op het programma van Frits Reynaert staat eveneens filmmuziek van Ennio Morricone en werk uit de schilderijententoonstelling van Moussorgsky. Een volledig overzicht leest u in het programmaboekje

Cultuur

De beiaardcultuur is een typische cultuurvorm van 'De Nederlanden'. De bloeitijd van de beiaardcultuur was in de 17e/18e eeuw. Verbetering van instrumenten en hernieuwde interesse zorgden voor een opleving aan het eind van de 19e eeuw. Beiaardiers en componisten schreven eigentijdse composities. Dit mondde uit in de typische Vlaamse beiaardcomposities, romantisch en met veel tremelo’s en de wat meer nuchtere Nederlandse composities zonder tremolo’s.

Stadsbeiaardier

Frits Reynaert

Frits Reynaert startte zijn beiaardstudie aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort in 1977. Na 2 succesvolle audities werd hij benoemd tot stadsbeiaardier van Enkhuizen in 1980 en tot stadsbeiaardier van Almere in 1981. Sinds 1991 is hij eveneens stadsbeiaardier van Hoorn. Reynaert is daarnaast werkzaam als stadsbeiaardier van de gemeenten Edam en Dronten. Al vanaf 1980 bespeelt hij regulier de Hemonybeiaard van het Koninklijk Paleis op de Dam te Amsterdam en is coördinator van deze bespelingen. Als stadsbeiaardier bespeelt hij de carillons, is hij adviseur/coördinator van de zomerseries carillonconcerten en heeft hij de muzikaal-technische supervisie over de gemeentelijke instrumenten.

Luisterplaats

In samenwerking met de bibliotheek te Hoorn zal bij elk concert de binnentuin (ingang aan het Kerkplein of de Wisselstraat) van de bibliotheek geopend zijn. Iedereen wordt vanaf een half uur voor aanvang ontvangen met koffie/thee. Na afloop van het concert komt de beiaardier naar de luisterplaats, waar U hem met een applaus kunt ontvangen en de hand drukken onder het genot van een drankje.


Een beschrijving van het carillon vindt u hier

Meer informatie over 'Vereniging Het Carillon' treft u hier

 

  Overzicht Activiteiten divers