Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Tentoonstelling

Hoornse stadsgezichten

01-05-2017 t/m 15-08-2017

stadsgezichten oudhoornIn de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn is - in het kader van het eeuwfeest - tot half augustus de expositie ‘Hoornse stadsgezichten – oude meesters zien Hoorn’ te bezichtigen. Meer dan zestig uiteenlopende werken tonen Hoorn op soms bekende, maar vooral ook op verrassende wijze. De meeste schilderijen zijn voor deze expositie in bruikleen verkregen, een klein deel is afkomstig uit de eigen collectie van Oud Hoorn.

Uitgangspunt bij de samenstelling is de herkomst van de schilder geweest. Liefst geboren in Hoorn of lang in Hoorn hebben gewoond en gewerkt. Natuurlijk hangt er werk van de bekende Hoornse schilders zoals vader Dirk en zoon Klaas Ooijevaar, Adriaan Volkers, Wouter Ydo en Jaap Langereis. De gezichten in het Hoornse havenkwartier van hun hand zijn duidelijk herkenbaar; de Hoofdtoren is van alle kanten in olieverf of aquarel vastgelegd. Verder springt ook een stadsgezicht van de in Oostenrijk geboren Carl Fahringer op. Hij verblijft in de eerste helft van de vorige eeuw vaak in Hoorn. De fijnschilder Frits ten Hagen is op de expositie vertegenwoordigd met een ragfijn werk van het Grote en Kleine Noord.

stadsgezichten oudhoorn


De Bossuhuizen met de brug tussen Grote en Kleine Oost in olieverf gevat door de in Oostenrijk geboren Carl Fahringer, die tijdens zijn leven vaak in Hoorn verblijft.Minder bekenden
Maar ook van mensen, waarvan in het algemeen niet bekend is dat zij een penseel of potlood hebben gehanteerd, hangt er werk. Een hoofdtoren van toneelspeler Karel Laverman, een interieur van de Noorderkerk van de  middenstandsvoorman Herman Krijgsman en een serie stadsgezichten van Tonnie Heideman. Ook zijn er Hoornse stadsgezichten van ‘onbekende’ meesters. En wat te denken van het werk van Johan Christiaan Kerkmeijer zelf. Van zijn hand hangen in de naar hem genoemde expositiezaal meerdere schilderijen en aquarellen. Verder is er nog werk te zien van twee oudere, nog levende, schilders. Er hangt een interieur van de Oosterkerk, gemaakt door de in Oud-Valkenburg wonende Leendert van Dijk en een hele serie recent gemaakte krijttekeningen van de hand van de een paar jaar geleden van Bali teruggekeerde (in Hoorn geboren) Co Schouten.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes:

dinsdag en donderdag van 10-16 en op zaterdag van 10-14 uur.

 

Tentoonstelling in archief