Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

De Hoornse Munt: een bijzonder stukje metaal

20-02-2018

DriestedenduifOorlog en geld: die twee gaan hand in hand. In de 14de eeuw was het graaf Willem V die in de oorlog tegen zijn moeder Margaretha, de Hoekse en Kabeljauwse twisten, geld nodig had om zijn legers te betalen en links en rechts stadsrechten verkocht. Aan het einde van de 16de eeuw was het het Hollands Noorderkwartier, waar Hoorn onderdeel van was, dat in de strijd tegen de Spanjaarden geld nodig had om legers te betalen en er alles aan deed om de geldhandel te kunnen controleren. De West-Friese Munt was geboren. 

 Politieke spelletjes

Freek Groenendijk, internationaal muntenexpert en schrijver van een toonaangevend boek over rekenpenningen, verzorgt de lezing. Hij verhaalt over de politieke spelletjes die Hoorn, Medemblik en Enkhuizen speelden om een munt eerst naar het Hollands Noorderkwartier te krijgen en vervolgens uit handen van de Alkmaarders te houden. Een munt is meer dan een stukje metaal. Het is een spiegel van onze ambities en geschiedenis. 

Freek Groenendijk geeft gelegenheid om gesigneerde exemplaren van zijn werk aan te schaffen tegen contante betaling.

 

MuntstraatDe lezing vindt plaats op dinsdag 20 februari om 20:00 uur in het Foreestenhuis, Grote Oost 43, Hoorn. Het Foreestenhuis gaat om 19:30 open. De toegangsprijs voor leden is €3,50 en voor niet-leden €5,00.

Foto rechts: De Hoornse Muntstraat waar de munters de munten sloegen.

Foto boven: 30 stuiverstuk (een daalder).

 

 

Voor meer informatie neemt u contact op met lezingen@oudhoorn.nl. Kaarten voor de lezing kunt u telefonisch bestellen onder nummer 0229 - 273570 of langskomen bij Het Pakhuis, Onder de Boompjes 22 in Hoorn. Het Pakhuis is geopend op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur.

  

 

 

 

 

 

 

  Overzicht Lezingen