Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Tentoonstelling

Oud Hoorn verrast met 'Wonderkamer'

31-08-2017 t/m 21-10-2017

oudhoornIn de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn is - in het kader van het eeuwfeest - tot en met 21 oktober 2017 de expositie ‘Hoornse Wonderkamer – hedendaagse schilders zien Hoorn’ te bezichtigen. Bijna vijftig uiteenlopende werken tonen Hoorn op soms bekende, maar ook op verrassende wijze.
 
Na de succesvolle expositie van werken van de ‘oude meesters’ is het dus nu de beurt aan de huidige generatie kunstschilders. Uitgangspunt bij de samenstelling is dat de schilderijen, aquarellen, zeefdrukken en etsen een vooral herkenbaar beeld geven van Hoorn. Veel van de kunstenaars zijn al jaren actief in Hoorn, een enkeling is ook hier geboren. Veel van de geëxposeerde werken worden voor de eerste keer aan het publiek getoond.
Dat is bijvoorbeeld het geval met negen ontwerptekeningen van Arie de Jong. Zij maakte die voor een niet uitgevoerde decoratieve toepassing in het Oude Vrouwenhuispoortje aan het Kerkplein. Op elke tekening wordt symbolisch één van de Hoornse poortjes uitgebeeld, telkens in combinatie met een kat, het dier waarvoor Arie de Jong een grote fascinatie heeft.
Eén wand in de expositiezaal wordt in beslag genomen door indrukwekkende stadsgezichten van Peter de Rijcke (onder andere de Waag) en Thea van Lier (een sterk beeld van de inmiddels ter ziele zijnde Hoornse koemarkt).

Grote variatie
Prachtige aquarellen van de hand van Cees Sombroek en Nelly Oostland-Veldhuis zijn te zien, evenals een mystiek doek van de hand van Jaap Stiemer die de bebouwing van de Korenmarkt deels verbergt achter figuratieve gezichten. Ook mysterieus is het grote werk van de in Istanboel geboren en al lang in Hoorn wonende en werkende Nuray Ataş die het Oostereiland vanaf Achter op ’t Zand in zachte kleuren vastlegde. En dan is er nog natuurlijk het werk van de flamboyante kunstenaar JChristiaan Heydenrijk. Op de tentoonstelling hangen onder andere een paar werken uit zijn serie ‘Gesloten deuren’ en toont hij de bezoekers zijn passie voor vliegtuigen in een zeefdruk waar straaljagers en een helikopter een fly pass maken boven Hoorn. Maar ook hangt er kleurrijk werk van Wim Zwijssen en zijn zes gedetailleerde aquarellen van Peter Dorleijn te zien die als ontwerp dienden voor het nieuwe glas-in-lood raam van de Oosterkerk.       

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes: dinsdag en donderdag van 10-16 en op zaterdag van 10-14 uur.

 

Wonderkamer


De Waag en Rode Steen in olieverf gevat door de sinds 1972 in Hoorn wonende en werkende kunstenaar Peter de Rijcke.
 

 

 

Tentoonstelling in archief