Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

De 20e eeuw in beeld

27-11-2017

oudhoornIn de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn is - in het kader van het eeuwfeest en het verschijnen van het boek ‘Hoorn in de twintigste eeuw’- tot medio januari 2018 de expositie ‘Twintigste eeuw in beeld’ te bezichtigen. De tentoonstelling is opgebouwd uit een twintigtal foto’s uit het net verschenen boek aangevuld met enkele beelden van de productie ervan.  

Uitgangspunt bij de samenstelling is met name een logische opbouw in de tijd. Er zijn foto’s gekozen uit het begin van de vorige eeuw en veel recentere. Maar allemaal geven zij op groot formaat op een of andere manier een interessant beeld van Hoorn en wat daar in de vorige eeuw allemaal gebeurd is. Een prachtig beeld is er van de ‘Eerste burgerschool voor meisjes’ aan het Kerkplein. De (voor de fotograaf) stralende meisjes poseren in 1900. Er is een foto van het officiële bezoek in 1952 van koningin Juliana en prins Bernhard aan Hoorn en een paar jaar later (1957) wordt de Gouw voor de herinnering vastgelegd met nog de oude panden van neringdoende Jan Botman, waar later de Hema zou komen. Ook de verdwenen gashouders (op Jeudje en terrein van de Gasfabriek aan het Gerritsland) zullen reacties in de trant van ‘Oh ja, zo was het’ oproepen. Leuk ook is de foto waarop in 1976 een petitie rond de gemeentelijke herindeling wordt aangeboden aan toenmalig kamerlid Jan Terlouw. Kortom: het is weer een feest der herkenning.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes: dinsdag en donderdag van 10-16 en op zaterdag van 10-14 uur. 

 

Koningin Juliana

Koningin Juliana samen met haar gemaal prins Bernhard op de Roode Steen. Tussen het koninklijke paar burgemeester mr. Dr. B.R. Canneman en links voorzitter van de Oranjevereniging W. Back.

 

  

 

 

  Overzicht Lezingen