Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

-  (archief)

Tegeltableaus Jozefschool nu te zien bij Oud Hoorn

03-06-2018

tegeltableau

In de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn zijn de komende twee maanden foto’s van de tegeltableaus uit de Sint Jozefschool te zien. Fotograaf Rosita Stumpel-Breuer heeft als één van de kunstenaars die in de school een werkplek hebben gevonden, achttien tegeltableaus op groot formaat (80x60) vastgelegd. Met dit project wil Rosita in contact komen met oud-leerlingen en oud-leerkrachten om nog eens een of andere uitgave over school, leerkrachten, leerlingen en huidige gebruikers maken.

De tegeltableaus dateren uit het begin van de vorige eeuw en zijn bij de bouw van de school aangebracht. De school opende in 1922 de deuren. Op een aantal tableaus staan Hoornse stadsgezichten, andere laten het verschil zien van beroepen en leefomstandigheden in vroeger eeuwen en begin 20ste eeuw. Zo is er bijvoorbeeld een dubbelbeeld van ‘veldarbeid’. Aan de ene kant tonen monniken hoe ooit op het land werd gewerkt, aan de andere kant is een ‘moderne motorploeg’ afgebeeld.


tegeltableau

Eén van foto’s van de tegeltableaus uit de Sint Jozefschool toont de wekelijkse kaasmarkt op de Roode Steen. (Foto Rosita Stumpel-Breuer).

Vergissing

Bij de Hoornse stadsbeelden is de Kaasmarkt in tegels verbeeld en ook de Hoornse watertoren. De tegelmaker beeldt hier in keramiek trouwens de Hoofdtoren uit en niet de inmiddels allang verdwenen toren aan het Keern die dienst deed bij de drinkwaterdistributie. Overigens is op de foto’s van Rosita Stumpel ook duidelijk te zien, dat lang niet alle gebruikers van de Sint Jozefschool zorgvuldig zijn omgesprongen met dit redelijk unieke erfgoed. Eén van de tableaus wordt ontsierd door waterkranen en een leiding, die dwars door de tegels zijn bevestigd.

Rosita Stumpel

Zeegezichten

Rosita Stumpel is pas een jaar of tien als fotograaf professioneel aan het werk. Daarvoor was zij actief als lerares maatschappijleer (o.a. aan het Werenfridus Lyceum) en in de boekwinkelketen van haar man André. Maar al die jaren hanteerde zij in haar vrije tijd ook een fotocamera. Nadat ze een aantal foto-opdrachten succesvol had afgerond is Rosita professioneel aan de slag gegaan; vijf jaar terug betrok ze de studio in de Sint Jozefschool. Inmiddels heeft zij fotoreportages over de hele wereld gemaakt en is zij onder fotoliefhebbers bekend geworden door haar project Seascapes, waarin zij vanuit een strandhuisje in Wijk aan Zee altijd boeiende zeegezichten met telkens van vorm veranderende wolkenpartijen vastlegt.

De expositie in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur. Wie een bijdrage denkt te hebben voor de uitgave die Rosita Stumpel wil maken over de Sint Jozefschool kan haar mailen via rosita@breueruniquephotoprints.com of bellen met 06-53732615.

  

 

 

 

  Overzicht -