Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Activiteiten divers  (archief)

Carillonconcert Wim en Elien van den Broeck (Vlaanderen) 19.30 - 20.30

22-08-2018

carillonVereniging Het Carillon heeft deze zomer wederom een interessant concertprogramma samengesteld dat wordt vertolkt door een internationale keur aan beiaardiers. Deze avond zullen Wim en Elien van den Broeck afwisselend solo en vierhandig, stukken van onder meer Haydn, Saint Saens en Morricone ten gehore brengen.

Het carillon

Het carillon dateert in oorsprong van 1938. Na de oorlog werd het door de vereniging hersteld zodat het in 1951 weer in gebruik kon worden genomen. Bewoners en bedrijven in Hoorn hebben bijgedragen aan de restauratie in 1991. Door de uitbreiding met twee klokken in 1999 heeft het carillon zijn huidige omvang bereikt van 52 klokken.

Beiaardiers

Wim van den BroeckWim Van den Broeck (° 1974) startte op volwassen leeftijd met muziekstudies voor orgel en beiaard. Orgel studeerde hij bij Carl Van Eyndhoven en Luc De Winter. Beiaard studeerde Wim vanaf 2008 bij Teun Michiels in de academie voor muziek en woord te Diest en vervolgens in de Koninklijke beiaardschool te Mechelen waar hij les kreeg van Eddy Mariën (beiaardliteratuur-campanologie), Erik Vandevoort (harmonie en compositie) en improvisatie bij Tom Van Peer en aldaar afstudeerde in 2013. In zijn thuisgemeente Meerhout kreeg Wim de gemeentelijke cultuurprijs uitgereikt in 2013 voor zijn diverse muzikale verdiensten. Wim is momenteel beiaardier in Diest, Genk en Peer en organist te Meerhout en Laakdal.

Elien Van den Broeck (° 2003) startte op 9-jarige leeftijd met haar beEline van den Broeckiaardstudies in Peer bij Erik Vandevoort waar zij nog steeds beiaard studeert. Op jonge leeftijd won zij reeds twee internationale beiaardwedstrijden (Deinze en St. Amand-les-eaux) en in haar thuisgemeente Meerhout kreeg zij de gemeentelijke cultuurprijs voor haar beiaard­verdiensten. Concerteren deed zij reeds op verschillende beiaarden in België en Nederland. Momenteel studeert Elien aan het kunstsecundair onderwijs Heilig Graf in Turnhout waar zij als eerste instrument beiaard studeert bij Koen Van Assche en orgel bij Karolien Schuurmans. Elien werd eind maart 2018 aangesteld als beiaardier van de abdij van Mol-Postel. 

Luisterplaats

De luistertuin bij de bibliotheek

In samenwerking met de bibliotheek te Hoorn zal bij elk concert de binnentuin (ingang aan het Kerkplein of de Wisselstraat) van de bibliotheek geopend zijn. Iedereen wordt vanaf een half uur voor aanvang ontvangen met koffie/thee. Na afloop van het concert komen de beiaardiers naar de luisterplaats, waar u hen met een applaus kunt ontvangen en de hand drukken onder het genot van een drankje.

Frits Reynaert

Onze Hoornse stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeelt gedurende het hele jaar elke donderdag tussen 17:00-18:00 het carillon en elke derde zaterdag van de maand tussen 16:00-16:45.


Een beschrijving van het carillon vindt u hier

Meer informatie over 'Vereniging Het Carillon' treft u hier

 

  Overzicht Activiteiten divers