Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

-  (archief)

Iconische stadsgezichten te zien bij Oud Hoorn

22-12-2018

stadsgezicht

Onder de titel ‘Hoornse iconen in beeld’ is in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn tot medio maart 2019 een tentoonstelling te zien van Hoornse stadsgezichten. Zo’n zestig meest uiteenlopende werken tonen Hoorn op soms bekende, maar ook op een volstrekt onbekende manier. Het succes van de expositie in de zomer van 2017 was voor de expositiecommissie van de Vereniging Oud Hoorn aanleiding om wederom te kiezen voor stadsbeelden, waarvoor tal van particulieren schilderijen in bruikleen afstonden. 

Het resultaat mag ook dit keer weer volop gezien worden. Natuurlijk hangt er werk van de bekende Hoornse schilders Wouter Ydo, Klaas Ooijevaar en Adriaan Volkers. Maar ook trekt een zeer fraaie Hoofdtoren van de veel in Hoorn gewerkt hebbende Carl Fahringer de aandacht, evenals zijn vlot geschilderd tafereeltje van de Italiaanse Zeedijk, waar voor de smederij van Masteling een paard op nieuwe hoefijzers staat te wachten. Een blikvanger is zeker ook het winterse havengezicht van Albert Wessels uit Rijssen. Zeer gedetailleerd worden Veermanskade en Doelenkade uiterst sfeervol door hem neergezet. En wat te denken van de Friese schilder Gert-Jan Veenstra. Van zijn hand is er een Hoofdtoren met sneeuw in de winter en een Hoofdtoren met Houten Hoofd in de zomer. Een tweeluik van Hoofdtorens is op de expositie te zien van het Russische in Californië wonende kunstenaarsechtpaar Baranov. Man en vrouw werken altijd samen tegelijk aan één schilderij en waren een paar jaar geleden aan het werk in Hoorn.

 

Johan M. Ridderikhoff

Op de tentoonstelling hangt trouwens ook werk van minder bekende schilders, soms ook van amateurs. Van de bekende theaterman, grimeur en verhuurder van theaterkostuums Johan M. Ridderikhoff is er bijvoorbeeld een aquarel, waarop het pand de Drie Egels op het Achterom met de koepelkerk staat. Tine van Leyden-Broertjes heeft 32 jaar les gehad van Adriaan Volkers en dat is duidelijk in haar werk waarneembaar. Van de sluis met schip en het havenkantoor weet zij een indrukwekkende voorstelling te maken. Ook is er een hele hoek met in- en exterieurs van de Noorderkerk o.a. van de hand van Loek de Ruyter de Wildt, John Beenen en musicus Auke Bontan. De schilderijen zijn gemaakt in de zomer van 1984 en vervolgens op een openbare veiling aan de man gebracht ten bate van het restauratiefonds van de Noorderkerk. Vermeldenswaard is vervolgens de bruikleen van Vrouwke Urban. Zij stelde voor de expositie twee schilderijen van haar vader tandtechnicus Kick Urban beschikbaar en vier schilderijen van Jo Vonk. De laatste was kruidenier aan de Veenenlaan en jarenlang voorzitter van het Teekengenootschap Debutade.

Openingstijden

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van de Vereniging Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag 10 tot 14 uur.

  stadsgezicht

De Hoornse haven in olieverf gevat door Albert Wessels. Collectie echtpaar De Jong.       

 

  Overzicht -