Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Tentoonstelling

Gouden eeuws goud: Debutade bij Oud Hoorn

07-10-2019 t/m 07-12-2019

Oost-Indiëvaarder onder vol zeil.

HOORN – In de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn hangen momenteel een kleine dertig werken van leden van het Teekengenootschap Debutade. Saillant detail: J.C. Kerkmeijer (oprichter van Oud Hoorn) was begin vorige eeuw enige tijd tekenleraar en directeur bij Debutade. Dus de expositie onder de titel ‘Gouden eeuws goud: Debutade bij Oud Hoorn’ bundelt het tweeledige verleden op een treffende manier. De expositie duurt tot en met medio december.  

Debutade is al meer dan 150 jaar een levendige vereniging. Momenteel hanteren 80 volwassenen pen, penseel of potlood. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de jeugdopleiding. Bij Debutade worden de leden begeleid door ervaren kunstenaars en alle technieken komen aan bod.
Nootmuskaatplant
Dat wordt ook bij een bezoek aan de expositie bij Oud Hoorn duidelijk. Er hangen olieverven,  tekeningen, gouaches en aquarellen. Uiteraard hebben de leden van Debutade aansluiting gezocht bij het jaar van de Gouden Eeuw, waar Hoorn als stad volop aan meedoet. Praktisch alle onderwerpen hebben iets met die 17de eeuw te maken. Zoals bijvoorbeeld de nootmuskaatplant, die vereeuwigd werd door Theo van Baar. Nootmuskaat uit het verre Indië kwam in die Gouden Eeuw met talloze Oost-Indiëvaarders naar Hoorn en bracht enorme rijkdom. Die rijkdom uit zich ook in het 17de-eeuwse bloemstuk van Bep Timmer en de verschillende tekeningen en aquarellen van Lida Verkleij en Anneke Vijzelaar van Hoornse gevels, die praal en pracht uitstralen. Saskia Bouwen schilderde zo’n zeilende Oost-Indiëvaarder en Nel Tiepel maakte een portret van de Hoornse schilder Rotius (van de schutterstukken in het Westfries Museum). Er is uiteraard veel meer Debutade-werk te zien bij Oud Hoorn.

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag 10 tot 14 uur. 

 

Foto: Nel Tiepel van Debutade schilderde een Oost-Indiëvaarder onder vol zeil.

 

 

 

Tentoonstelling in archief