Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

-  (komend)

Lezingen in coronatijd

13-10-2020

oudhoorn

De werkgroep lezingen heeft voor het komende seizoen 2020 – 2021 een aantrekkelijk programma samengesteld. Helaas zijn wij  genoodzaakt vanwege de 1,5 meter maatregel de vertrouwde locatie te verlaten. Voor het lezingenseizoen oktober 2020 – april 2021 zijn wij welkom bij kerkelijk centrum Het Octaaf, J.D. Pollstraat 1, 1623 LM Hoorn.

Het Octaaf kan met de toepassing van de 1,5 meter maatregel maximaal 75 toehoorders ontvangen. Daarom kunnen de lezingen uitsluitend door reservering en vooruit betalen van het kaartje bijgewoond worden. Reserveren per info@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. 1x lezing datum en/of onderwerp. Of een meervoud als u meer plaatsen reserveert. De prijzen zijn gelijk gebleven: 5 euro voor leden Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.

Mocht u onverhoopt op de dag van de lezing gezondheidsklachten hebben als, koorts, hoesten, niezen, keelpijn verzoeken wij u vriendelijk om via info@oudhoorn.nl u af te melden. Als er een wachtlijst voor die lezing is, kan iemand anders de vrijgekomen plaats innemen.

Programma lezingen najaar 2020

Op dinsdag 13 oktober organiseert Vereniging Oud Hoorn de lezing: ‘Geschiedenis van huis tot huis’ door dr. Gerrit Vermeer.  

Sinds 2006 vindt er bouwhistorisch onderzoek plaats in Enkhuizen en worden gegevens over gebouwen verzameld. Dat levert gegevens op over bakstenen, balken, constructies, hout, maar de vraag is hoe als die data kunnen bijdragen aan de lokale geschiedenis van de stad. In deze voordracht zullen de materiële data worden gecombineerd met archivalische en topografische data om het verhaal van elk huis zo compleet mogelijk te vertellen. De verhalen van meerdere huizen leveren dan weer het verhaal op van de stad. Gerrit Vermeer was bouwhistoricus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is bestuurslid van Vereniging Oud Enkhuizen.

Het programma daarna 

24 oktober: Maand van de geschiedenis. Het thema is ‘Hollanders in de Nieuwe Wereld’’. Met de lezing: ‘Van boerenknecht tot president’ door Jan de Boer (oud wethouder Hoorn en nu burgemeester van Buren) en met bijdragen van Stichting Nijkerk-Schenectady en Vereniging Oud Hoorn. Deze bijeenkomst vindt plaats op zaterdagmiddag.

10 november: Martin Menger: ‘Toen niet, nu niet, nooit’ over zijn moeder Truus Menger

12 januari: Hans Muntjewerff over de Slag op de Zuiderzee

9 februari: Arnica Gortzak en haar vader over 80 jaar Februaristaking

9 maart: Truud Keet over het emancipatiecentrum Salto

13 april: Dieuwertje Duijn over de Westfriese stolp

 

 

 

  Overzicht -