Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Lezingen  (archief)

Lezing: De slag op de Zuiderzee

13-10-2021

>.

Tijdens de slag op de Zuiderzee, die op 11 oktober 1573 gedurende de Tachtigjarige Oorlog plaatsvond, brachten de watergeuzen de Spaanse vloot een vernederende nederlaag toe. De beruchte hertog van Alva wilde na het mislukte beleg een poging doen om West Friesland binnen te vallen.

Vernuft, moed en geluk

Dankzij vernuft, dapperheid een flinke dosis geluk wonnen de geuzen de beslissende strijd in het Hoornse Hop en werd de Spaanse bevelhebber Maximiliaan Bossu gevangen gezet in het voormalige weeshuis in de Achterstraat in Hoorn.

Onderbelicht

In de geschiedschrijving is deze gebeurtenis lange tijd onderbelicht gebleven. De Slag op de Zuiderzee is een belangrijk keerpunt in de oorlog met de Spanjaarden. De Noordkop was bevrijd, de havens van Hoorn en Enkhuizen waren weer bereikbaar en de overwinning gaf de opstandelingen opnieuw hoop.

Hans Muntjewerff, historisch onderzoeker en publicist, vertelt het verhaal van deze roemruchte episode uit de Tachtigjarige Oorlog.

 

De lezing vindt plaats op woensdag 13 oktober om 20.00 uur in het Foreestenhuis aan Grote Oost 43. Alle kaarten zijn verkocht. 

Consumpties in het Foreestenhuis kunnen alleen contant betaald worden. Graag zo gepast mogelijk. 

 

 

 

 

  Overzicht Lezingen