Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

-  (archief)

“De Jan van Anrooij Kunstroute”

20-06-2021

Nieuwendaml

De stichting Kunst & Cultuur West Betuwe organiseert deze zomer
“De Jan van Anrooij Kunstroute” door Nederland. Tot 10 september zijn werken uit zijn Hoornse periode te zien in de Kerkmeijerzaal van het Oost-Indisch Pakhuis aan de Onder de Boompjes 22.

De kunstschilder Jan van Anrooy (1901-1988) kende een bewogen leven. Geboren in Zaltbommel en opgeleid aan kunstacademies in
’s-Hertogenbosch en Wenen meende hij van de kunst te kunnen leven, maar de crisis van de jaren dertig verhinderde dat.
Jan van Anrooij
Na de oorlog, wat een donkere periode uit zijn leven is, belandde hij in De Betuwe waar zijn kunstenaarschap echt tot bloei kwam. NieuwendamIn twaalf jaar tijd maakte hij meer dan tweeduizend tekeningen en schilderijen van het Lingegebied. Na de dood van zijn eerste echtgenote raakte hij echter aan lager wal. Een in Rumpt geboren vrouw nam hem mee naar Zuid-Afrika, waar hij dertien jaar zou verblijven.

Via Hoorn keerde hij terug naar het Lingegebied. Jan van Anrooij Tot zijn dood in 1988 zou hij wonen en werken in Tricht.

In 1984 was er een overzichtstentoonstelling in De Kijkschuur te Acquoy. Oud-conservator Peter Schipper zei over hem: ‘Het werk van Jan van Anrooy behoort tot het beste van onze streek en naar landelijke maatstaven tot de top’.

 

 

 

 

 

 

 

De openingstijden zijn elke dinsdag en donderdag van 10.00 – 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Het speciaal uitgebrachte boek Symfonie van de Betuwe behandelt leven en werken van de schilder. Het telt 120 blz. (25.000 woorden) en plus minus 80 illustraties.

 

 

  Overzicht -