Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Tentoonstelling

Tentoonstelling A.C. Bleijs: Bouwmeester en Architect in Hoorn

29-08-2023 t/m 11-11-2023

Adrianus Cyriacus Bleijs, architect te Hoorn en Amsterdam

De eigenzinnige Hoornse architect A.C. Bleijs was met name in de tweede helft van de 19e eeuw zeer actief. Na een periode van verval werd er weer meer gebouwd en de interesse voor architectuur nam toe. Hoornse jongens die in de bouw wilden werken, kregen les in bouwkundig tekenen op de stadstekenschool. Timmermanszoon Adrianus Bleijs bleek een groot talent. Hij studeerde architectuur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en slaagde als beste. Al op 22-jarige leeftijd ontwierp hij Villa Alewijn aan het Grote Oost. Ook de Koepelkerk aan het Grote Noord en de Gekroonde Jaagschuit aan het Breed getuigen van een speelse toepassing van verschillende bouwstijlen. 

Gedreven en creatief

Horinezen zullen in de Nicolaaskerk tegenover het station in Amsterdam wellicht de Koepelkerk van Hoorn herkennen. Dat is niet toevallig want ook in Amsterdam heeft Bleijs een belangrijke stempel op de architectuur gedrukt. Er zijn ruim 225 ontwerpen van zijn hand bekend: van woon-/winkelhuizen en kerken tot cafés, feestzalen, villa’s, fabrieken, scholen, pakhuizen, begraafplaatsen, kapellen, kloosters, instellingen en ziekenhuizen. 

VerenigingsgebouwDe meest monumentale werken van Bleijs worden momenteel uitgelicht in het Oost-Indisch Pakhuis aan de Onder de Boompjes 22 in Hoorn. Elke dinsdag en donderdag geopend van 10.00 – 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. 

Bestuurslid en gastheer Jan Haring heet u van harte welkom in het verenigingsgebouw van Oud Hoorn.

 

De tentoonstelling is samengesteld op basis van een uitgebreid onderzoek dat onlangs is gepubliceerd. Het indrukwekkende boek is te koop voor € 39,95 in de winkel van Oud Hoorn.

 

 

 

 

Tentoonstelling in archief