Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Tentoonstelling

Een joodse onderduikster in Hoorn

08-04-2015 t/m 03-09-2015

oudhoornVanaf 15 april 2015 exposeert Vereniging Oud Hoorn een veertigtal tekeningen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Rudi Trap in de expositieruimte van de vereniging, Onder de Boompjes 22 (VOC-pakhuis) in Hoorn.

Tijdens het opruimen van spullen van zijn moeder vond Rudi Trap een typoscript van haar herinneringen aan de oorlogsjaren in Hoorn, toen zij als jodin moest onderduiken.
trap

Rudi heeft het aangrijpende verhaal vervolgens geïllustreerd. In het laatste Kwartaalblad van de Vereniging is haar ‘dagboek’ gepubliceerd, met een serie tekeningen. Inmiddels is er ook vanuit het buitenland belangstelling voor de oorlogsherinneringen van Elly Trap.

Het verhaal van Elly en haar man Leo Trap is een verhaal vol dreiging en gevaar, vol eenzaamheid en zorg, maar zeldzaam ook, met een ongekende apotheose.


Juni 1940 trouwt het stel. Ruim een jaar later scheiden ze als de Duitse repressie jegens joodse burgers toeneemt. Zo kan Elly onderduiken en Leo vertellen dat zijn huwelijk mislukt is en hij niet weet waar Elly is. Na wat omzwervingen in onder meer Amsterdam, keert ze terug in haar eigen woning aan het eind van de Drieboomlaan en verschuilt er zich ruim drie jaar. Bijna niemand weet het. Leo eet ’s avonds bij de buren, hij is immers weer vrijgezel, zodat alles net echt lijkt. Het eten voor Elly wordt in een pannetje via een opening in het schuurtje met de buren doorgegeven. Totdat Leo’s ouders, door de Duitsers gesommeerd uit Den Helder te vertrekken, bij hem komen inwonen. Ondertussen is Leo een van de belangrijkste verzetsmensen in Hoorn. Hij is actief in de afluisterpost Poddie, die het verzet achter de winkel en woning van Jo Iepenga aan het Kleine Oost heeft opgezet. Ook het zwaardere verzetswerk schuwt Leo niet. Als eindelijk op 5 mei 1945 ons land wordt bevrijd, kan Elly haar schuilplaats verlaten. Het kost haar moeite om zich weer onder de mensen te begeven en volgens Rudi is ze altijd op haar hoede gebleven. Zo diep heeft deze periode haar getekend.

traptrouw

 

Ook al is er in die meidagen gebrek aan alles, de vrienden van de Binnenlandse Strijdkrachten en het verzet in Hoorn organiseren een grandioos feest. Elly en Leo’s tweede huwelijk…

De complete trouwrapportage is hier.

Comité 40-45 Hoorn heeft een aparte uitgave van de oorlogsherinneringen gemaakt voor de leerlingen uit groep 8 van de basisscholen in Hoorn. Dat boekje wordt op 15 april 2015 uitgereikt tijdens een bijzondere bijeenkomst in de Noorderkerk, waarbij ook de jaarlijkse expositie van het comité wordt geopend. Rudi Trap zal wethouder Judith de Jong één van zijn tekeningen overhandigen.

Het Kwartaalblad is in de winkel van Vereniging Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22, te koop, evenals het boekje dat Comité 40-45 uitgeeft. Op de website van Oud Hoorn zijn onder andere de bijzondere trouwfoto’s van Elly en Leo Trap te zien.

Uiteraard is het mogelijk om lid van Oud Hoorn te worden en zo bij te dragen aan het behoud van de fraaie historische binnenstad. Dit jaar kan dat tegen een speciale actieprijs van € 15,-. Ook het inmiddels verschenen kwartaalblad met het verhaal van Elly Trap wordt u dan (voor zover niet uitverkocht) nog toegezonden.

 

 

 

Tentoonstelling in archief