Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Oud Hoorn Winkel

In de etalage:

De Michael van Westerblokker

Auteur: Jonkhoff, Laura. Bijdragen van Nico Happé en Jan van der Heijden.

Aan de hoofdstraat van Westerblokker staat een eenvoudig maar stijlvol kerkgebouw. Honderdtwintig jaar lang heeft deze negentiende-eeuwse waterstaatskerk van architect Theo Molkenboer dienstgedaan als katholieke kerk van de Michaëlparochie van Westerblokker. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw verhuisde de parochie naar nieuwbouw en de kerk werd openbaar verkocht tezamen met de naastgelegen pastorie.

Het kerkgebouw verloor zijn torenspits en werd in gebruik genomen als tapijthal. Vanaf de eeuwwisseling stond de voormalige Michaëlkerk leeg en raakte flink in verval. Restauratie was dan ook hard nodig toen Stichting Stadsherstel Hoorn het pand in 2013 kocht. De verdwenen torenspits werd gereconstrueerd en een omvangrijk restauratieplan werd opgesteld. Nu de restauratie is voltooid, begint ‘De Michaël’ aan een nieuw leven in de functie van bedrijfs- en kantoorruimte.

In dit rijk geïllustreerde boek zal niet alleen worden ingegaan op de bouw van de kerk, de verbouwingen en reparaties, de meest recente restauratie en de architect, maar ook de lange geschiedenis van de H. Michaëlparochie en de voortslepende twist tussen Wester- en Oosterblokker voorafgaand aan de bouw van de kerk komen uitgebreid aan bod. Tenslotte halen parochianen en inwoners van Westerblokker niet alleen herinneringen op aan het Roomse leven in het dorp van toen, maar vertellen ze vooral over ‘hun Michaëlkerk”.

Honderdtwintig jaar lang heeft de Michaëlkerk een belangrijke rol gespeeld in het leven van vrijwel alle katholieke inwoners van Westerblokker. Men werd er gedoopt, deed er de eerste communie, was er soms misdienaar, ging er vaak zijn leven lang meerdere keren per week naar de mis, trouwde er en werd begraven op het kerkhof achter de kerk. De generatie van na 1972, het jaar dat de parochie verhuisde naar een nieuw kerkgebouw in de Plantagebuurt, zal de voormalige Michaëlkerk wellicht vooral kennen als tapijtwinkel in een kerkgebouw met stompe toren of als leegstaand vervallen pand.

 

Laura Jonkhoff (Amsterdam 1986) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Publieksgeschiedenis. Sinds 2011 is zij werkzaam als zelfstandig historicus / tekstschrijver en heeft zij diverse boeken over met name Hoornse monumentale panden gepubliceerd, zoals over De Waag en Villa Alewijn.

Intekenen was mogelijk tot woensdag 01 augustus 2018, de prijs voor het boek is nu: € 19,50

Hoorn in de twintigste eeuw

Auteur: diverse auteurs

Hoorn in de twintigste eeuw is uitgegeven ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Vereniging Oud Hoorn en beschrijft de meest recente geschiedenis van de stad Hoorn. Hiermee is de geschiedschrijving over de stad tot en met de twintigste eeuw compleet.

Dit boek is “een cadeau aan de stad”. Het is geschreven door een auteurscollectief uit de Vereniging Oud Hoorn, aangevuld met een prachtige collectie uniek beeldmateriaal. Een bijzondere aanpak met een prachtig resultaat.

In het boek kunt u ook de geschiedenis van de Vereniging Oud Hoorn terugvinden. Een periode van honderd jaar waarin de leden en de vrijwilligers van de vereniging zich hebben ingezet voor het behoud van het materiële en immateriële erfgoed van de stad. Het is mede aan hun inzet te danken dat er veel bewaard is gebleven en dat de historische delen van de stad er goed voorstaan.

(tekst op de achterzijde van het boek dat uit 2 delen bestaat)

Op zondag 19 november 2017 is tijdens onze jubileummiddag in schouwburg het Park het boek ‘Hoorn in de twintigste eeuw’ gepresenteerd.

Een groep enthousiaste schrijvers heeft de  geschiedenis van Hoorn in de afgelopen eeuw uit het stof gehaald en uitgebreid beschreven. Heel veel onderwerpen komen aan bod zoals onderwijs, sport, volkshuisvesting, economie, gezondheidszorg, kunst en cultuur, bevolking, sociale zaken, religie, bestuur en openbare orde, WOII en monumentenzorg . Ook voor een ieder, die een deel van deze eeuw heeft meegemaakt, zijn er onbekende verhalen maar is er ook veel herkenning van vergeten gebeurtenissen. En dan vooral de vele -vaak onbekende -foto’s en illustraties.

Het is een prachtig boek geworden in twee delen, totaal 888 pagina’s lees- en kijkplezier, dat dankzij vele sponsoren en subsidies voor de zeer aantrekkelijke prijs van 39,50 euro kan worden aangeboden.


Onlangs verschenen:


Voordelige boekenpakketten

Boekenpakket 6

Speciaal samengesteld pakket (5) met vier prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Grote Oost 7 € 6,80
Grote Oost 16 € 6,80
Grote Oost 58 € 6,80
J. van reijendam CZN. € 7,00

Totaalprijs € 27,40
Nu speciale pakketprijs € 15,00


Boekenpakket 6

 

Boekenpakket 5

Speciaal samengesteld pakket (5) met drie prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Hervormde Kerk te Zwaag € 24,95
't Weeshuys in Hoorn € 32,50
Grepen uit mijn dagboek € 2,50

Totaalprijs € 59,95
Nu speciale pakketprijs € 30,00


Boekenpakket 5

 

Boekenpakket 4

Speciaal samengesteld pakket (4) met drie prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Luchtig verpakt - Hoorn in vogelvlucht € 10,00
Uit de schemer van Hoorns verleden € 31,55
Heren investeren € 13,50

Totaalprijs € 55,05
Nu speciale pakketprijs € 25,00


Boekenpakket 4

 

Boekenpakket 3

Speciaal samengesteld pakket (3) met 5 prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Orgels in Hoorn € 6,80
Grote Oost 7 € 6,80
Grote Oost 16 € 6,80
Grote Oost 58 € 6,80
Sint Jans Gasthuis te Hoorn € 22,45

Totaalprijs € 49,65
Nu speciale pakketprijs € 22,50


Boekenpakket 3

 

Boekenpakket 2

Speciaal samengesteld pakket (2)
Met 3 prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Van Koffijhuis tot Theater (€ 24,95)
Maria in Hoorn (€ 10,00)
Lutherse Kerk in Hoorn (€ 13,60)

Totaalprijs € 48,55
Nu speciale pakketprijs € 19,75 


Boekenpakket  2

 

 

Ook in de winkel:

 

Bestellen:

Boeken en tijdschriften zijn online via het contact formulier te bestellen. Posters niet.
De winkelprijs wordt verhoogd met verzendkosten.

Betalen:

Nadat u van ons het totaalbedrag heeft doorgekregen kan dit worden overgemaakt naar: NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Penningmeester Vereniging Oud Hoorn o.v.v. de naam van het gewenste artikel. Het artikel wordt verzonden na ontvangst van de betaling.
Betalen vanuit het buitenland:
IBAN: NL86 INGB 0002 1448 88
BIC: INGBNL2A

 

Adres:

Vereniging Oud Hoorn
Oost-Indisch Pakhuis
Onder de Boompjes 22
1621 GG Hoorn
Tel.: 0229 - 27 35 70
E-mail: info@oudhoorn.nl

 

Openingstijden:
Dinsdag en donderdag: 10.00 uur - 16.00 uur
Zaterdag: 10.00 uur - 14.00 uur

 


Grotere kaart (Opent in nieuw scherm)