Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Oud Hoorn Winkel

In de etalage:

'Hier is alles gewoon, dat spreekt…'

Hoorn in de Tweede Wereldoorlog

Auteur: Ottens, Egbert

Op 1 september 2019 is het tachtig jaar geleden dat Duitsland Polen binnenviel, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen later verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. In april 1940 werden Noorwegen en Denemarken overmeesterd, een maand later werd ons land binnengevallen. Ons leger capituleerde na vijf dagen van strijd en het afschuwelijke bombardement op Rotterdam. Vijf lange jaren hield een misdadig regiem ons land in zijn klauwen. Op 5 mei 2020 vieren we dat we 75 jaar bevrijd zijn.

In november 2019 geeft Publicatie Stichting Bas Baltus, waarin de gemeente Hoorn, Stichting Stadsherstel en Vereniging Oud Hoorn samenwerken, ‘Hier is alles gewoon, dat spreekt…’ Hoorn in de Tweede Wereldoorlog’ uit. De titel is een opmerkelijke passage uit het oorlogsdagboek van Christina Kerkmeijer-de Regt. Elders schrijft ze ‘Ik heb een hele tijd niets geschreven, er gebeurt in Hoorn niets bijzonders.’ Het is het beeld dat onwillekeurig ontstaat wanneer de oorlog in Hoorn wordt afgezet tegen de oorlog en de gevolgen daarvan elders in ons land en in de wereld. Er hebben in Hoorn geen zware bombardementen plaats gevonden en de stad is ook van militaire strijd gevrijwaard gebleven. Maar gewoon was de oorlogsperiode allerminst en er gebeurde wel degelijk veel en ook veel bijzonders, alleen onzichtbaar voor ongewenste ogen.

Egbert Ottens, de auteur, neemt ons mee op een lange reis door zes duistere jaren waarvan de voorafschaduwing al in de maanden en jaren voorafgaande aan de oorlog zichtbaar en voelbaar is als na de mobilisatie Hoorn weer garnizoensstad wordt. Hij beschrijft hoe de bezetter geleidelijk aan de duimschroeven aandraait, het leven van gemeenschap en inwoners ontregelt en hoe na Dolle Dinsdag en de Spoorwegstaking het leven nog zwaarder wordt. Aandacht wordt besteed aan de vervolging van de Joden, de Arbeitseinsatz, de zorg voor onderduikers en de Hoornse knokploeg, de illegale pers, de liquidaties, de Binnenlandse Strijdkrachten, de bevrijding, het Militair Gezag en de situatie daarna, als het leven zich weer tracht te hernemen.

‘Hier is alles gewoon, dat spreekt…’ Hoorn in de Tweede Wereldoorlog, is gebaseerd op veel op verschillende plaatsen gevonden informatie, verhalen, dagboeken en archiefonderzoek. Veel was tot nu toe niet bekend. Dit bijzondere boek verschijnt al in november 2019. Daarmee kan het tevens als onderlegger dienen voor alle activiteiten in het komende jaar waarin wij stilstaan bij 75 jaar vrede.
Het boek is rijk geïllustreerd en wordt in een kloek formaat van 24 x 30 cm uitgegeven. Het zal ca 450 pagina’s tellen. De prijs is € 34,95. In de voorverkoop, tot 1 november 2019, bedraagt de prijs € 26,95.

Tot 1 augustus 2019 kunnen intekenaars hun naam, als zij daar prijs op stellen, in het boek laten opnemen.

 Rita Lodde-Tolenaar

Voorinschrijving en korting

Via Oud Hoorn is het mogelijk in te schrijven en te profiteren van een korting op de verkoopprijs. Bij voorinschrijven kost het boek € 26,95, daarna € 34,95. De betaling dient voor vrijdag 01 november 2019 binnen te zijn op rekeningnummer NL 56 RABO 0329 7027 26 t.n.v. Publicatie Stichting Bas Baltus te Hoorn. Graag duidelijk vermelden: Boek, hier is alles gewoon
Het boek kan na verschijning worden opgehaald bij de Vereniging Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22, 1621 GG Hoorn. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met info@oudhoorn.nl of 0229 273570.

 

Bestel hier het boek ''Hier is alles gewoon, dat spreekt…''

De Michael van Westerblokker

Auteur: Jonkhoff, Laura. Bijdragen van Nico Happé en Jan van der Heijden.

Aan de hoofdstraat van Westerblokker staat een eenvoudig maar stijlvol kerkgebouw. Honderdtwintig jaar lang heeft deze negentiende-eeuwse waterstaatskerk van architect Theo Molkenboer dienstgedaan als katholieke kerk van de Michaëlparochie van Westerblokker. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw verhuisde de parochie naar nieuwbouw en de kerk werd openbaar verkocht tezamen met de naastgelegen pastorie.

Het kerkgebouw verloor zijn torenspits en werd in gebruik genomen als tapijthal. Vanaf de eeuwwisseling stond de voormalige Michaëlkerk leeg en raakte flink in verval. Restauratie was dan ook hard nodig toen Stichting Stadsherstel Hoorn het pand in 2013 kocht. De verdwenen torenspits werd gereconstrueerd en een omvangrijk restauratieplan werd opgesteld. Nu de restauratie is voltooid, begint ‘De Michaël’ aan een nieuw leven in de functie van bedrijfs- en kantoorruimte.

In dit rijk geïllustreerde boek zal niet alleen worden ingegaan op de bouw van de kerk, de verbouwingen en reparaties, de meest recente restauratie en de architect, maar ook de lange geschiedenis van de H. Michaëlparochie en de voortslepende twist tussen Wester- en Oosterblokker voorafgaand aan de bouw van de kerk komen uitgebreid aan bod. Tenslotte halen parochianen en inwoners van Westerblokker niet alleen herinneringen op aan het Roomse leven in het dorp van toen, maar vertellen ze vooral over ‘hun Michaëlkerk”.

Honderdtwintig jaar lang heeft de Michaëlkerk een belangrijke rol gespeeld in het leven van vrijwel alle katholieke inwoners van Westerblokker. Men werd er gedoopt, deed er de eerste communie, was er soms misdienaar, ging er vaak zijn leven lang meerdere keren per week naar de mis, trouwde er en werd begraven op het kerkhof achter de kerk. De generatie van na 1972, het jaar dat de parochie verhuisde naar een nieuw kerkgebouw in de Plantagebuurt, zal de voormalige Michaëlkerk wellicht vooral kennen als tapijtwinkel in een kerkgebouw met stompe toren of als leegstaand vervallen pand.

 

Laura Jonkhoff (Amsterdam 1986) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Publieksgeschiedenis. Sinds 2011 is zij werkzaam als zelfstandig historicus / tekstschrijver en heeft zij diverse boeken over met name Hoornse monumentale panden gepubliceerd, zoals over De Waag en Villa Alewijn.


Onlangs verschenen:


Voordelige boekenpakketten

Boekenpakket 6

Speciaal samengesteld pakket (5) met vier prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Grote Oost 7 € 6,80
Grote Oost 16 € 6,80
Grote Oost 58 € 6,80
J. van reijendam CZN. € 7,00

Totaalprijs € 27,40
Nu speciale pakketprijs € 15,00


Boekenpakket 6

 

Boekenpakket 5

Speciaal samengesteld pakket (5) met drie prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Hervormde Kerk te Zwaag € 24,95
't Weeshuys in Hoorn € 32,50
Grepen uit mijn dagboek € 2,50

Totaalprijs € 59,95
Nu speciale pakketprijs € 30,00


Boekenpakket 5

 

Boekenpakket 4

Speciaal samengesteld pakket (4) met drie prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Luchtig verpakt - Hoorn in vogelvlucht € 10,00
Uit de schemer van Hoorns verleden € 31,55
Heren investeren € 13,50

Totaalprijs € 55,05
Nu speciale pakketprijs € 25,00


Boekenpakket 4

 

Boekenpakket 3

Speciaal samengesteld pakket (3) met 5 prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Orgels in Hoorn € 6,80
Grote Oost 7 € 6,80
Grote Oost 16 € 6,80
Grote Oost 58 € 6,80
Sint Jans Gasthuis te Hoorn € 22,45

Totaalprijs € 49,65
Nu speciale pakketprijs € 22,50


Boekenpakket 3

 

Boekenpakket 2

Speciaal samengesteld pakket (2)
Met 3 prachtige boeken uit de winkel van Oud Hoorn.

Van Koffijhuis tot Theater (€ 24,95)
Maria in Hoorn (€ 10,00)
Lutherse Kerk in Hoorn (€ 13,60)

Totaalprijs € 48,55
Nu speciale pakketprijs € 19,75 


Boekenpakket  2

 

 

Ook in de winkel:

 

Bestellen:

Boeken en tijdschriften zijn online via het contact formulier te bestellen. Posters niet.
De winkelprijs wordt verhoogd met verzendkosten.

Betalen:

Nadat u van ons het totaalbedrag heeft doorgekregen kan dit worden overgemaakt naar: NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Penningmeester Vereniging Oud Hoorn o.v.v. de naam van het gewenste artikel. Het artikel wordt verzonden na ontvangst van de betaling.
Betalen vanuit het buitenland:
IBAN: NL86 INGB 0002 1448 88
BIC: INGBNL2A

 

Adres:

Vereniging Oud Hoorn
Oost-Indisch Pakhuis
Onder de Boompjes 22
1621 GG Hoorn
Tel.: 0229 - 27 35 70
E-mail: info@oudhoorn.nl

 

Openingstijden:
Dinsdag en donderdag: 10.00 uur - 16.00 uur
Zaterdag: 10.00 uur - 14.00 uur

 


Grotere kaart (Opent in nieuw scherm)