Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Gerrit Otte

Geen foto
* Leiden, 14 augustus 1917
† Augsburg, 26 februari 1944 oud 26 jaar

Laatste rustplaats: Gemeentelijke Begraafplaats De Biezen te Santpoort, graf nr. 228 (oorlogsgraf)

Gerrit Otte is omgekomen bij een bombardement op Augsburg, toen hij daar als dwangarbeider in een papierfabriek te werk was gesteld. Het vermoeden bestaat dat Gerrit terug is gerend naar binnen om zijn bescheiden te pakken, waardoor hij het bombardement niet heeft overleefd.

Voor de onthulling van de plaquette op 4 mei 1953 waren van hem kennelijk geen nabestaanden uitgenodigd; er is slechts de aantekening op de lijst van genodigden: "Moeder woont in Dirkshorn". Nadere informatie, van mw. Erica Otte, luidt anders: Beide ouders waren nog in leven en woonden in Velsen-Noord. Zijn weduwe, Fien Mus, woonde in Dirkshorn. Ze waren pas zes weken getrouwd toen Gerrit bij het bombardement het leven liet.

Bijzondere omstandigheid: Gerrit had vanuit Duitsland drie dagen verlof gekregen om te trouwen. Zijn aanstaande woonde in bij haar vader in Hoorn, waarschijnlijk Stationsweg 7 (of 9). In het kamp waar hij in Augsburg verbleef moesten twee man voor hem garant staan, die dus gestraft zouden worden als hij niet terug zou komen. De jonge weduwe Fien is snel hertrouwd met een man uit Dirkshorn.

Begraafplaats de Biezen Santpoort
Begraafplaats De Biezen te Santpoort

Begraafplaats de Biezen Santpoort
Steen Gerrit Otte

 

<< Terug naar gedenkteken

 

Bronnen
* Westfries Archief toegangsnummer 0624 'Comité voor de oprichting van een gedenkteeken voor de oorlogsslachtoffers, Hoorn'
* Oorlogsgravenstichting > slachtofferregister www.ogs.nl

Research, samenstelling en teksten: Peter Tack
Foto's: Diana v.d. Hoogen, internet
© Vereniging Oud Hoorn 2010/2022