Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Harm Aiking

Geen foto
* Amsterdam, 16 oktober 1911
† Zaltbommel, 8 mei 1945  oud 33 jaar

Laatste rustplaats: niet bekend

Harm Aiking werkte als tekenaar bij het kadaster, woonde op de Drieboomlaan en had, naar verluidt, 'een atletische gestalte'. Hij was gehuwd met Saakje Catharina Elisabeth Visser ('Jo'), vermoedelijk geboren te Amsterdam en al overleden in 1944. Ze hadden een dochter, Marianne.
Hij had familie wonen in Zaltbommel, waarschijnlijk van moederszijde (familie Geerts). In de roerige meidagen van 1945, rond de bevrijding, is hij die familie gaan opzoeken. Daarbij is hij om het leven gekomen door een landmijn. De precieze toedracht van het gebeurde is niet bekend. In zijn genealogische gegevens wordt gesproken van een 'zwaar auto-ongeluk', wat erop wijst dat hij inzittende (bestuurder?) was van een auto die op een landmijn is gereden.

Voor de onthulling van de plaquette op 4 mei 1953 was de uitnodiging gericht aan C. Veenstra, Buiksloterdijk 342, Amsterdam-Noord. Niet duidelijk is in welke betrekking deze stond tot Harm Aiking. Zijn ouders leefden op dat moment ook al niet meer. Zijn dochter vermoedelijk wel, maar daarover is niets bekend.

 

<< Terug naar gedenkteken

 

Bronnen
* Westfries Archief toegangsnummer 0624 'Comité voor de oprichting van een gedenkteeken voor de oorlogsslachtoffers, Hoorn'
* Genealogische gegevens: http://www.ngv.nl
* Mondelinge informatie: ds.(em.) M.J. Pool te Harlingen, 19 januari 2010

Research, samenstelling en teksten: Peter Tack
Foto's: Diana v.d. Hoogen, internet
© Vereniging Oud Hoorn 2010/2022