Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Pieter Nooteboom

Geen foto
* Emmen, 19 augustus 1917
† Javazee a/b Hr. Ms. De Ruyter, 27 februari 1942 oud 24 jaar

Laatste rustplaats: zeemansgraf

Pieter Nooteboom was officier administratie 2e klasse in dienst van de Koninklijke Marine. Hij was aan boord van het vlaggeschip Hr. Ms. De Ruyter tijdens de Slag in de Javazee onder het commando van schout-bij-nacht Karel Doorman.

De Slag in de Javazee vond plaats op 27 en 28 februari 1942. Het was een treffen tussen een Japanse invasievloot en een geällieerd eskader bestaande uit 41 Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Australische marineschepen. Onder andere door gebrek aan luchtsteun liep de slag uit op een fiasco voor de geallieerden. Dat wordt duidelijk als we kijken naar de verliezen. Ruim duizend man, waarvan negenhonderd Nederlanders sneuvelden aan de geallieerde kant, terwijl de Japanners ongeveer tien man verloren.

Plaquette met naam P. Nooteboom
Piet Nooteboom, bijna bovenaan vermeld

Voor meer informatie over de bronzen plaquette in Indonesë, waarop Pieter Noteboom staat vermeld, zie de beschrijving bij Hendrik de Best.

 

Javazee
Javazee en de plek waar de "de Ruyter" zich bevond

 

Voor de onthulling van de plaquette op 4 mei 1953 was de uitnodiging gericht aan dhr. P. Nooteboom, vader van Pieter Nooteboom, Achterom 3, tevens bestuurslid van Oud Hoorn vanaf 1947 tot aan zijn overlijden in 1963.

<< Terug naar gedenkteken

 

Bronnen
* Westfries Archief toegangsnummer 0624 'Comité voor de oprichting van een gedenkteeken voor de oorlogsslachtoffers, Hoorn'
* Oorlogsgravenstichting > slachtofferregister www.ogs.nl
* Slag in de Javazee http://nl.wikipedia.org
* Kruiser De Ruyter http://netherlandsnavy.nl
* Over zijn vader, dhr. P. Nooteboom www.oudhoorn.nl

Research, samenstelling en teksten: Peter Tack
Foto's: Diana v.d. Hoogen, internet
© Vereniging Oud Hoorn 2010/2022